اسلام و مجازات اعدام " نفس را، که خدا حرام داشته، به قتل نرسانید، مگر به حق. خدا چنین به شما فرموده، پس باشد که بیاندیشید" قرآن، سوره الأنعام، آیه 151
با اینکه مجازات مرگ در اسلام مجاز شمرده می شود، اما ارجحیت با عفو است. عفو، همراه با صلح، درونمایه ی غالب قرآن است. به باور مسلمانان، مجازات مرگ اشد مجازات است و حاکم شرع می تواند برای جرایم به قدر کافی سنگین حکم اعدام صادر کند. با اینکه جزای اصلی به دست خدا و در آخرت است، اما جا برای جزای دنیوی نیز هست. شیوه های اعدام در کشورهای اسلامی مختلف است، از قطع رأس گرفته تا تیرباران، دار زدن و سنگسار. در برخی کشورهامثل ایران حکم اعدام در ملاء عام انجام می شود تا اثر بازدارنده/تحذیری آن افزایش یابد. مطابق شریعت اسلام، حاکم شرع باید هر حکمی را با کمال احتیاط صادر کند و دست حاکم کاملا برای تخفیف مجازات و زمان اجرای آن باز است، اما در مورد قتل عمد، بدون جلب رضایت اولیای دم نمی تواند حکم اعدام قاتل را لغو کند. نرخ اعدام در کشورهای اسلامی با مختلف است، اما همگی این حکم را در قوانین جزایی خود دارند. کشورهای اسلامی که تقید بیشتری به اجرای قوانین شریعت دارند، مجازات اعدام را برای کیفر طیف وسیع تری از جرایم صادر می کنند. در سال 2005 ایران و عربستان مقام دوم و سوم اعدام را، پس از چین، در جهان داشته اند. در سوی دیگر طیف کشورهای اسلامی، آلبانی و بوسنی قرار دارند که با وجود عدم لغو قانونی اعدام، در عمل چنین حکمی صادر نمی کنند. در شریعت اسلام، دو قسم از جرایم مشمول مجازات اعدام هستند:
اینکه چه کارهایی مصداق "فساد در زمین" محسوب می شوند بسیار معروض تعبیر است. اما معمولاً موارد زیر مشمول "فساد در زمین" می شوند:
با اینکه اسلام قویاً حامی حکم اعدام است، اما گروه کوچک اما رو به افزایشی از مسلمان خواهان لغو حکم اعدام هستند. استدلال های آنان از این قرار است: · علما ( دانش آموختگان فقه و الاهیات اسلامی) همواره تعبیر واحدی از معنا و اصالت متون مقدس ندارند. همچنین در مورد حیطه ی اطلاق این متون نظرات گوناگون است. · اغلب حکومت ها و نیروهای جابر اجتماعی قوانین شریعت برای سرکوب زنان و فقرا به کار گرفته اند. · موارد بسیاری هست که حکومت های اسلامی مخالفان شان را که با توسل به قوانین شرع به طور صحرایی محاکمه و اعدام کرده اند، بدون اینکه به آنها امکان برخورداری از وکیل بدهند. این اعمال سراسر مخالف مفهوم اسلامی از عدالت است. در زمانه ی مدرن، بارزترین نمونه ی این کشتارها در جمهوری اسلامی ایران است که ده ها هزار تن از مخالفان سیاسی اش را، با پیشینه های نظری و عملی بسیار گوناگون، تنها با برچسب "مفسد فی الأرض" قتل عام کرده است.
< خاوران، سند قتل عام زندانیان سیاسی در سال 67 به دستور خمینی> · بسیاری از مسلمانانی هم که بدون ارجاع به متون مقدس، به دیدگاه مخالف حکم اعدام تمایل یافته اند. بسیاری نیز از سرشت مجازات های اسلامی، که برای ′عبرت عموم′ می خواهد مجازات در ملاءعام انجام شود منزجر شده اند.
در 28 آوریل سال 2005 اعلامیه ای جهانی برای تعلیق مجازات های جسمی، از جمله سنگسار و مجازات اعدام در ژنو صادر شد. اما این درخواست مورد موافقت شورای تحقیقات حقوقی دانشگاه الأزهر قاهره، بزرگ ترین مرجع فتوادهی دینی مسلمانان قرار نگرفت.
ادامه >> یهودیت و مجازات اعدام
|