تمایلات جنسی کودکان و نوجوانان > گفتگو با کودکان در مورد تمایلات جنسی > فرصت مناسب برای گفتگو | |
(دریافت فایل پی. دی. اف کتاب )
فرصت مناسب برای گفتگو درباره ی جنسیت ما در جریان زندگی روزمره مان، چه در جایگاه کودک و یا بزرگسال، به عناوین مختلف با جنبه هایی از مسائل جنسی روبرو می شویم. این بدان معنا نیست که همه ی این جنبه ها فقط به هم آغوشی مربوط می شوند. باید نگاه گسترده تر و وسیع تری به مسائل جنسی داشته باشیم. چرا که مسائل جنسی شامل احساسات، چگونگی با هم بودن، هنجارها و ارزش ها هم می شود. یعنی شما همواره در جریان زندگی ،آگاهانه و ناآگاهانه به نوعی با تربیت جنسی سروکار دارید. در واقع اینگونه میتوان نتیجه گیری کرد که تربیت جنسی کودک مختص به زمان مشخصی نیست، بلکه به عنوان بخشی از امور تربیتی، همواره و در همه لحظات میبایست مورد توجه مربی و ولی کودک باشد. در عین حال مواقعی هست که شما لازم می بینید درست در همان زمان در مورد مسائل جنسی به کودک آگاهی بیشتری بدهید. اما صحبت بی مقدمه در این موارد را چندان راحت نمی یابید و این سئوال پیش می آید که زمان مناسب، چگونه زمانی است. مناسبترین موقع هنگامی است که خود کودک در این باره سوال می کند. تلاش نکنید که پاسخگوئی به پرسش کودک را با واکنش هایی از قبیل " بعدا برایت می گویم" و یا " هنوز برای این موضوع خیلی کوچک هستی" به تعویق بیندازید و سئوال او را بدون پاسخ رها کنید. چنان چه کودک این پرسش ها را در موقعیتی نامناسب مطرح کردَ، می توانید بگویید که " بزودی در موردش بیشتر صحبت می کنیم" و از اولین فرصت بدست آمده برای پاسخگوئی باید استفاده کنید. هرگز نگویید که "هنوز برای این موضوع کوچولو هستی". یک کودک هیچ وقت برای دریافت جواب سوال اش کوچک یا جوان نیست. همچنین نگویید که "بعدا بهت جواب می دهم". کودک از خود می پرسد که چرا حالا نباید جوابم را بگیرم؟ آیا سوال عجیبی کردم و یا اینکه سوال مشکلی است؟ چرا پدر و مادرم با این سوال گیج و دستپاچه شدند؟ طبیعی است که کودکان نمی توانند لحظه ی مناسب را برای پرسیدن تشخیص دهند. فرضا شما جلوی صندوق سوپرمارکت ایستاده اید و پسرک تان نوار بهداشتی را نشان می دهد و می پرسد " این برای چیه؟" اگر شما در همان لحظه نمی توانید پاسخ اش را بدهید، می توانید بگویید که وقتی سوار ماشین شدیم و یا وقتی که رسیدیم خانه برایت توضیح می دهم. بسیار مهم است که سر قول خود بایستید و فکر نکیند که حالا تا برسیم خانه بچه فراموش می کند که چه پرسیده بود. اگر کودک شما دائما ببیند که پرسش هایش نادیده انگاشته می شود یا جدی گرفته نمی شود و شما به عنوان مربی مرتب می گویید "حالا نمی شود جواب بدهم، بعدا برایت می گویم" بدون اینکه بعدا پاسخی در کار باشد، در نتیجه کودک سعی میکند سئوالات کمتری طرح کند، چون می بیند که پاسخی نمی گیرد. آنگاه سعی می کند به منابع دیگری برای یافتن پاسخهای خود مراجعه کند از قبیل دوستانش، تلویزیون و یا هر منبع دیگری که شما به عنوان ولی از آن آگاهی ندارید. همان گونه که قبلا گفتیم، اگر مسائل جنسی را در معنای وسیع آن در نظر داشته باشیم، در زندگی روزمره لحظاتی هستند که شما می توانید در مورد موضوعات مختلف جنسی صحبت کنید. این بدان معنا نیست که مثلا شما تمام طول روز فقط به مساله ی سکس بپردازید. خیر... عشق ورزیدن، دوست داشتن، همجنس گرایی، روابط دوستانه، و احترام به جسم یکدیگر همان قدر که به مسائل جنسی مربوط می شوند که حاملگی و تولد نوزاد. سکس و مسائل جنسی بخش مهمی از زندگی مان را تشکیل میدهند. چند مثال در این مورد:
* صبح دختر پنج ساله تان به اتاق تان می آید و کنارتان بر روی تخت دراز می کشد. بچه: چرا آنجات آنقدر مو دارد؟ مادر: همه ی آدم بزرگ ها دارند. تو هم وقتی بزرگ شدی مو در می آوری. بعد سینه هم پیدا می کنی. بچه: پس کی؟ مادر: وقتی 12 ساله بشی. شاید هم زود تر.
* دختر شش ساله تان شعری را در مورد تامپون زمزمه می کند که از تبلیغات تلویزیون شنیده است. مادر: می دونی تامپون چیه؟ یا می دونی تامپون برای چه کاری است؟ بچه: نه، یک جور خوردنیه؟
* سر راهتان روی دیواری با حروف درشت کلمه ی "گاییدم" نوشته شده. پسر شش ساله تان که تازه خواندن و نوشتن یاد گرفته آن را هجی می کند " گ- ا- ی- ی- د-م" بچه: چه کلمه ی عجیبی! معنی اش چیه مامان؟ به این ترتیب می توان در زندگی روزمره مثال هایی از این "لحظات مناسب" پیدا کرد. مزیت وجود این موقعیت ها در زندگی روزمره این است که شما می توانید از این لحظات به درستی استفاده کنید و به کودکان تان بیاموزید که مسائل جنسی نیز مانند دیگر امور، مشابه خوردن، آشامیدن و بازی کردن کاملا طبیعی است. گاهی اوقات ضرورت است که شما بطور مشخص راجع به موضوعی در این رابطه صحبت کنید و توضیح کامل به کودک بدهید. فرض کنید که فرزند تان از شما می پرسد "تامپون چیه؟" آن گاه شما می توانید برای توضیح کاملتر گفتگویی را با او آغاز کنید: مادر: تامپون؟ خودت چی فکر می کنی؟ بچه: یک چیزی است برای خانم ها که بچه دار نشوند؟ مادر: چه خوبه که در موردش فکر کردی. برات توضیح می دهم که تامپون چیه. همانطور که گفتی فقط خانم ها از آن استفاده می کنند، ولی نه برای اینکه بچه دار نشوند. بعضی از خانم ها و دختر های بزرگ وقتی که عادت ماهانه می شوند از تامپون استفاده می کنند. میدونی عادت ماهانه شدن یعنی چی؟ بعضی وقت ها از واژنِ (یا آن نامی که شما بکار میبرید) مامان کمی خون میاد. آنوقت من نوار بهداشتی – که مثل پوشک بچه است- می گذارم توی شورتم. یک تامپون هم چیزی مثل همین نوار بهداشتی است. ولی تامپون را در شورت نمی گذارند، آن را داخل واژن می کنند. بچه: درد نمی آره؟ مادر: نه درد نمی آره، آدم احساسش نمی کنه. بعضی از خانم ها استفاده از تامپون را راحت تر از نوار بهداشتی می دانند و از آن استفاده می کنند. بعضی دیگر هم ترجیح می دهند نوار بهداشتی استفاده کنند، هرکسی خودش انتخاب میکند از کدامیک استفاده کند." اما اگر کودکی خودش کم سوال می کند یا اصلا چیزی نمی پرسد، شما به عنوان ولی یا مربی باید به درستی این لحظات را تشخیص دهید و از کودک سوال کنید که در مورد فلان چیز چه می داند، و بعد می توانید توضیحات بیشتری در مورد آن به کودک بدهید. فرضا در مورد مثال تامپون، شما خودتان می توانید از کودک بپرسید که آیا می داند تامپون چیست؟ در مورد کودکانی که خود سوال نمی کنند، بسیار مهم است که بزرگ تر ها بتوانند میان موضوعات روزمره ی زندگی کودک با مسائل جنسی یک ارتباط منطقی ایجاد کنند و به کودک نشان دهند که به همان راحتی که راجع به رنگ، آب میوه و ... سئوالاتی دارد، می تواند در مورد مسائل جنسی نیز سوال کند. ادامه >> با کتاب و یا بدون آن
|
فهرست
1.3- آیا کودکان تمایلات جنسی دارند؟
2- رشد تمایلات جنسی در کودکان تا 12 سالگی
2.1- دوران نوزادی (تا 2 سالگی)
3- گفتگو با کودکان در مورد تمایلات جنسی 3.1- گفتگو با کودکان در مورد تمایلات جنسی از اهمیت برخوردار است 3.2- نقش مهم تماس و ارتباط جسمانی 3.3- گفتگو پیرامون مسائل جنسی فقط وظیفه ی پدر و مادر نیست 3.6- مناسبترین سن برای آغاز گفتگو 3.9- در مورد چه موضوعاتی می توانید با بچه ها صحبت کنید؟
4.3- کودکانی که خود در مورد مسائل جنسی سئوال می کنند 4.4- میزان آزادی والدین در تربیت کودکان
5- برخی پرسش های والدین و مربیان درباره ی کودکان و مسائل جنسی آنان 5.1- آیا بچه ها می توانند خودارضایی داشته باشند؟ 5.2- آیا خیلی بد است که کودکی والدین خود را در حال آمیزش جنسی ببیند؟ 5.3- گفتگو درباره ی جلوگیری از بارداری 5.4- اگر بچه ها بخواهند با هم آمیزش جنسی کنند، چه باید کنیم؟ 5.5- مرا بیش از حد آسان گیر می پندارند 5.7- اولین عادات ماهانه و اولین اسپرم 5.10- آیا دادن آگاهی از مسائل جنسی جزء وظایف دبستان محسوب میشود؟ 5.11- گفتگو پیرامون خودارضایی ، لذت جنسی و شهوت 5.12- گفتگو درباره ی سوء استفاده جنسی 5.14- برخورد با واکنش های اطرافیان |
|